Buxusmot

Buxusmot Cydalima perspectalis (syn. Diaphania perspectalis)

Felgroene rupsen, met een zwarte kop, die zich voeden met de bladeren van Buxus. Deze van oorsprong Aziatische vlinder kan tot 4 cm groot worden. Er zijn twee generaties in België: april/mei en augustus.

Schade

In het begin zijn de rupsen klein en is de schade moeilijk zichtbaar maar volwassen rupsen kunnen op korte tijd een plant volledig kaalvreten. Van ei tot verpopping duurt ongeveer 26 dagen. Op de aangetaste planten wordt een spinsel achtergelaten. Er zijn twee periodes met veel vraat; april en juli.

Bestrijding

Behandelen met een aangepast rupsenmiddel (insecticide) op basis van spinosad (Conserve Garden: op biologische basis), Bacillus thuriengiensis (biologisch), lambda-cyhalothrin (Karate Garden) of deltamethrin(Decis plus). Het is belangrijk alle groene bladeren te raken. Chemische middelen werken langer en geven langere bescherming.

Professionelen (houders van een fytolycentie) hebben een breder pakket aan middelen.

Belangrijke informatie

BELANGRIJK: Behandeling in een vroeg stadium zorgt voor veel minder schade. Volg onze waarschuwingsberichten

Behandel uw planten bij voorkeur met biologische middelen!

Afgevreten planten zullen opnieuw recupereren en hoeven niet verwijderd te worden!

Feromoonvallen kunnen gebruikt worden als monitoring maar niet als bestrijding!  Slechts een klein deel van de populatie van de mannelijke motten wordt gelokt en gevangen.

Bijkomende tip: De volwassen buxusmotten worden aangetrokken door kunstlicht. Indien mogelijk zo weinig mogelijk de tuinverlichting gebruiken als er volwassen motten rondvliegen.

Meer info op www.sosbuxusmot.be